márc

Milyen a jó borospohár?

Gondolkodtál már azon, hogy milyen a jó borospohár? Ha még nem, akkor ideje kicsit jobban megismerkedni a témával. Hiszen a gyakorlatias okokon túl az ízélményedet is befolyásolja egy jól megválasztott pohár. 

Először is lehetőleg legyen átlátszó és mindenképpen tiszta. Az átlátszóság azért fontos, hogy a bor színét a lehető legjobban meg tudd határozni, mindenféle befolyásoló tényező nélkül. Ha áttetsző pohárból kóstolsz, azt is könnyebben észreveheted, ha mondjuk az nem tükrösen tiszta. A pohár tisztasága természetesen a legtöbb esetben nem is kérdés. Egy alapos áttörléssel az esetleges mosószer- vagy öblítőmaradványokat is eltüntetheted, amelyek néhány esetben ronthatják a borod vagy pezsgőd élvezeti értékét. 

A pohár formája

A jó kóstolópohár talpas, tulipán formájú, a szája enyhén szűkülő. Ez a forma segít abban, hogy a bor illata benne maradjon a pohárban, és kóstoláskor koncentráltan érezhesd és élvezhesd a kortyot. A vörösboros és a fehérboros poharak általában csak méretükben különböznek. A fehérboros kehely kisebb méretű, mert itt a hangsúly az illatok megtartásán van, míg a vörösboros öblösebb, hogy a bor minél több levegővel találkozzon. A bor aromái, ízei ilyenkor, a levegővel érintkezve tudnak igazán megmutatkozni. A borospohár szájának átmérőjénél fontos, hogy az ital keskeny vagy vastag sávban érintkezik először a nyelvvel, a pohár mintegy vezeti az italt, a fehérboros pohárból a nyelv oldalsó részével találkozik először, a szélesebb szájú vörösborosnál viszont kissé szétterül. Ezáltal pedig jobban érzékelhetők a borfajtákra jellemző ízek. 

Hogyan fogd a boros poharat?

Most már tudjuk, hogy milyen a jó pohár. Már csak az a kérdés, hogy hogyan is fogjuk meg. Az általános szabály az, hogy a száránál vagy a talpánál fogva tartsd a kezedben, és a kehelyrészét ne fogd a tenyeredbe. Ezzel a fogással tudod azt elérni, hogy a pohár ne legyen teli kéznyomokkal, és a következő tételed színét is akadály nélkül megállapíthasd. Illetve így biztosan nem melegíted fel az italodat, és az ideális hőmérsékleten tudod kóstolni. Továbbá így tartva őket természetesen könnyebb koccintani is. 

Ezeknek az ismereteknek a birtokában már bátran elmehetünk egy igazi borkóstolóra is. És hogy egy ilyen eseményen mire kell figyelni? Itt elolvashatod!

További blog

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke.  Nyolc körzetre tagozódik és összesen 96 település található a területén. Egy-egy körzet nagysága megegyezik az ország más borvidékeinek átlagos szőlőterületével. Azt is mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb harc nyertese, hiszen létrejöttét az alföldi…

Elolvasom

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a rovarféleséget, ami Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon „átkelve” a 19. század második felében az európai  szőlőültetvények jelentős részét kipusztította. A következmények drámaiak voltak, hiszen a szőlő eltűnt a korábban évszázadok óta művelt szőlőskertekből, miközben kontinensünkön emberek százezrei…

Elolvasom

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük.  A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres,…

Elolvasom