márc

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük. 

A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres, kövidinka, olaszrizling, rajnai rizling és a kunleány viszi errefelé a vezető szerepet. A kékszőlő fajták közül pedig túlnyomóan a kékfrankos és a zweigelt.

A szőlőművelés történetéről dióhéjban

A vidék szőlőművelésről már a középkor elejéről is találhatunk feljegyzéseket. Története mégis talán egy kicsit nehézkesebben alakult, mint az ország más borvidékeinek.

Fejlődésének ívét először a török hódoltság akasztotta meg. Ez egyben mérföldkövet is jelentett, mert ebben az időszakban honosodott meg a térségben a balkáni vörösborkultúra és annak vezető szőlőfajtája, a kadarka. 

A futóhomokkal és a filoxérával szemben vívott harcból ez a borvidék is győztesen tudott kikerülni. A kártevő ugyanis homokon nem él meg. Így válhatott az Alföld a XIX. század végére a filoxérában károkat szenvedett magyarországi bortermelés ellensúlyozó pontjává. A XX. század elejére elért fellendülés a rendszerváltás idején kezdve újra akadozni kezdett. A keleti értékesítési piac megszűnése teljesen átrendezte a vidék szőlőtermesztését. A borvidék mégis 1990-ben alakult önálló borvidékké. 

Napjainkban

Jelenleg 17 borászatot jegyeznek itt. Közöttük sok fiatal, lelkes, úttörő borászt találunk, akik a XXI. század marketing lehetőségeit jól kihasználva igyekeznek szélesebb körben ismerté tenni a vidék borait.

További blog

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke.  Nyolc körzetre tagozódik és összesen 96 település található a területén. Egy-egy körzet nagysága megegyezik az ország más borvidékeinek átlagos szőlőterületével. Azt is mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb harc nyertese, hiszen létrejöttét az alföldi…

Elolvasom

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a rovarféleséget, ami Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon „átkelve” a 19. század második felében az európai  szőlőültetvények jelentős részét kipusztította. A következmények drámaiak voltak, hiszen a szőlő eltűnt a korábban évszázadok óta művelt szőlőskertekből, miközben kontinensünkön emberek százezrei…

Elolvasom

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük.  A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres,…

Elolvasom