márc

Így borozunk mi, lányok – avagy nők és a borfogyasztás

Míg az ókorban rossz szemmel néztek arra a nőre, akit boriváson kaptak. Manapság pedig már a borászok között is egyre több nőt találunk. Mert a bor és a nő nagyon hasonló. Mindkettő képes különböző arcait mutatni az idővel, mindkettő folyton érik, változik. Nőnap alkalmából összeszedtük, hogy mit kell tudni a hölgyek és a bor kapcsolatáról. 

A perzsa legenda

Egy perzsa legenda szerint magát a bort is egy nő találta fel. Amikor az uralkodó visszautasította a hölgy szerelmét, az öngyilkos akart lenni. Ezért megitta a rohadt szőlőből visszamaradt romlott levet. Ám nem halt meg, sőt, másnap kifejezetten tele életkedvvel ébredt. Amikor elmesélte a királynak a felfedezését, vagyis a romlott szőlőlé jótékony hatását, az megjutalmazta őt. Ám ez a történet csak mese: a hölgyek igen nehezen kerültek be a boros szakmákba, és fogyasztóként is sokszor élnek meg hátrányos megkülönböztetést. 

Csak pasik?

A szakmán kívüliségre egészen logikus a magyarázat. Mivel a borászkodás sokszor fizikai kihívásokkal is együtt járt, ezért természetes volt, hogy férfiak végezték. Ráadásul a bor lazító hatását a történelemben nagyon sokáig szintén a férfiak privilégiumának tartották. Ők voltak azok, akiknek egy-egy csata vagy később fárasztó munkanap után járt a lazítás.

Aztán a világ és az irányvonalak is megváltoztak. Lassacskán megjelentek a gyengébbik nem képviselői is a szakmában. Eleinte inkább családi örökségként kapták meg ezt a szerepet, manapság pedig egyre többen választják önként is ezt a pályát. Dél-Amerikában vagy Dél-Afrikában pedig kimondottan hangsúlyos a női borászok szerepe. A fárasztó nap utáni lazítás pedig a wine mom jelenség népszerűségével egészen más értelmet kap. A röpke napi énidő az „Anya most borozik” felkiáltással veheti kezdetét. A jelenség olyannyira hangsúlyos, hogy manapság egész programok épülhetnek rá (lásd a weboldalunkat). 

A nők és a bor

Ha csak azonban csak a borfogyasztást nézzük, akkor köztudott tény, hogy a nőknek kifinomultabb az ízlelőrendszere. Érzékenyebbek az ízekre és illatokra, így hatékonyabban kóstolnak például bort is. Egy felmérés szerint többször is választják a bort más alkohollal szemben. Ennek az oka – azon kívül, hogy bort fogyasztani sokkal elegánsabb, mint sört inni – még az is, hogy nőként mindenki tisztában van azzal, hogy egy száraz vöröset választva veszélyezteti legkevésbé a fogyókúra eredményét. Ráadásul a tűzhely környékén is inkább a hölgyek a tevékenyebbek. Így valószerűbb kellene, hogy legyen, hogy ők válasszanak bort is a vasárnapi ebédhez. Viszont sokszor pont az vet ennek gátat. A bort fogyasztóként ismerik, de nem szakértőként, ezért bizonytalanabbak a választásban. Ezt kiküszöbölendő már rengeteg kifejezetten nőknek szóló, alapszintű boros tudást kínáló program közül lehet válogatni (akár nálunk is!), ahol nem ciki kérdezni, és amelyek még hétvégi kikapcsolódásként is megállják a helyüket. 

További blog

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke.  Nyolc körzetre tagozódik és összesen 96 település található a területén. Egy-egy körzet nagysága megegyezik az ország más borvidékeinek átlagos szőlőterületével. Azt is mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb harc nyertese, hiszen létrejöttét az alföldi…

Elolvasom

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a rovarféleséget, ami Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon „átkelve” a 19. század második felében az európai  szőlőültetvények jelentős részét kipusztította. A következmények drámaiak voltak, hiszen a szőlő eltűnt a korábban évszázadok óta művelt szőlőskertekből, miközben kontinensünkön emberek százezrei…

Elolvasom

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük.  A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres,…

Elolvasom