okt

Habzik, pezseg, gyöngyözik – minden, amit a pezsgőkről és habzóborokról tudni kell

A buborékos italok évszázadok óta az ember életének különleges pillanatait képesek megkoronázni. A családi élet ünnepi alkalmai: a születésnapok, eljegyzések, esküvők mámoros kísérői lehetnek. A közös bennük, hogy mindegyik alapja a bor és minden fajtája a koccintásra született.

A nyomás

De mi a különbség közöttük? A legfontosabb a palackjukban uralkodó nyomás. A magyar bortörvény szerint 1-2,5 bar nyomás alatt gyöngyözőborról, 3 bar-tól habzóborról vagy pezsgőről beszélhetünk. Ebből a nyomáskülönbségből adódóan máshogyan is szükséges lezárni a tárolásukra szánt üveget. Míg a gyöngyöző- és habzóborok esetében elegendő a csavarzár, addig a pezsgőnél, amelynek üvegjében a nyomás a 6 bart is elérheti, már szükséges egy hatékonyabb védelem is. Így kerül rá a dugóra a drótkosár, ami megakadályozza, hogy a túlnyomás idő előtt kirepítse azt az üvegből.

A széndioxid

A másik lényeges és alapvető különbség, hogy hogyan is kerülnek a buborékok ezekbe az italokba. A habzóbornál mindig mesterséges úton, széndioxid hozzáadásával érik el a pezsgés állapotát, míg a pezsgőnél ugyanez természetes erjedés folyamata. A gyöngyözőbornál viszont történhet mindkét úton a folyamat.

A felszolgálás

Egy harmadik különbség pedig a felszolgálásukban lehet. A gyöngyöző- és a habzóbort is borospoharakba szokás tölteni, míg a pezsgőt természetesen az őt megillető, karcsú pezsgőspoharakban tárjuk vendégeink elé.

Ha a pezsgőt túl karcosnak, szúrosnak érzed, akkor érdemes a lágyabb buborékokkal rendelkező gyöngyöző bort választanod. Habzóborokkal Magyarországon ma nem igazán találkozhatsz, de ha mégis az utadba kerül egy üveggel, ne habozz megismerkedni vele.

További blog

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke.  Nyolc körzetre tagozódik és összesen 96 település található a területén. Egy-egy körzet nagysága megegyezik az ország más borvidékeinek átlagos szőlőterületével. Azt is mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb harc nyertese, hiszen létrejöttét az alföldi…

Elolvasom

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a rovarféleséget, ami Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon „átkelve” a 19. század második felében az európai  szőlőültetvények jelentős részét kipusztította. A következmények drámaiak voltak, hiszen a szőlő eltűnt a korábban évszázadok óta művelt szőlőskertekből, miközben kontinensünkön emberek százezrei…

Elolvasom

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük.  A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres,…

Elolvasom