Blog

BORTALPALÓ – a lelkes érdeklődőknek

BORMASTER – a sokat látott elmélyülőknek

A Duna borai. Első állomásunk: a német Duna-vidék borai

Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a…

Tovább olvasom
okt

Habzik, pezseg, gyöngyözik – minden, amit a pezsgőkről és habzóborokról tudni kell

A buborékos italok évszázadok óta az ember életének különleges pillanatait képesek megkoronázni. A családi élet…

Tovább olvasom
okt

Sajt és bor

Arra a kérdésre, hogy milyen rágcsálnivalóval készülj egy boros estére, kétségkívül mindenki a sajtot fogja…

Tovább olvasom
okt

Szüret az alföldi szőlőskertekben

Vidékünkön Szent Mihály nap (szeptember 29.) tájékán kezdődött a szőlőtermés betakarítása, ami általában társasmunka keretei…

Tovább olvasom
szept

Egy rendhagyó borséta borai

A Bor és Kultúra életében a borséták már jó ideje az egyik legnépszerűbb programnak számítanak.…

Tovább olvasom
szept

Mit csinál a borász ősszel? Minden, amit a szüretről tudni kell

Az, hogy mit csinál egy borász ősszel, arra szinte biztos mindenki tudja a választ. Az…

Tovább olvasom
szept

Az Alföld kőpincéi

Az Alföldet a szőlészeti-borászati szakirodalom olyan területként tartja számon, ahol a borok tárolása, érlelése elsősorban…

Tovább olvasom
aug

A spanyol klasszikus, a sangria

A sangria az a frissítő alkoholos ital, amelyet mindig összekapcsolunk a napsütéssel, a kánikulával és…

Tovább olvasom
aug

Hogyan védekeztek a múltban a szőlősgazdák a cserebogarak kártétele ellen?

A szőlő növény megannyi kártevője között tartjuk számon a kalló- vagy csapó cserebogarat (polyphylla fullo),…

Tovább olvasom
jún

Amit a bioborokról alapvetően tudni kell

Akik számára fontos a környezetvédelem, azok tisztában vannak vele, hogy a vegyszermentes növénytermesztés kíméli a…

Tovább olvasom
máj

A fene rossz por és a penészharmat – Pusztító gombák a szőlőben

A 19. század végén a filoxéra mellett két veszedelmes gombabetegség, a peronoszpóra és a lisztharmat…

Tovább olvasom
ápr

Csajos esték boros kísérői

Felmérések szerint bennünket, nőket a borválasztásnál nem igazán érdekelnek a különböző díjak, eredmények, puttonyok. Nekünk…

Tovább olvasom
ápr

3 dolog, amit a borász tavasszal csinál

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mivel tölti az idejét a borász tavasszal az ébredező szőlőben?…

Tovább olvasom
ápr

A húsvéti asztal és a bor

A tavasz gasztrocsúcspontja a húsvét, ami nem csak a jóízű lakomákról szól, hanem nagyszerű borozásokra…

Tovább olvasom
márc

A pincefalvak borvidéke – A Hajós-Bajai borvidék

A hivatalosan épp csak 30 éves borvidék története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt évei…

Tovább olvasom
márc

Dugókról pro és kontra

Egy üveg bort a palackozás egyik utolsó lépéseként ma már többféle módon is lezárhatnak. A…

Tovább olvasom
márc

Ízek, borok, vélemények – röviden a borkóstolásról 3.

A nyelvünk egy nagyon érdekes testrészünk, amelynek segítségével képesek vagyunk az öt alapízt érzékelni. Igen,…

Tovább olvasom
márc

Szagolj hozzá – röviden a borkóstolásról 2.

Ebben a részben alapszinten megismerkedünk az illatokkal, azaz egy kicsit hozzá is szagolunk a borkóstoláshoz.…

Tovább olvasom
márc

Ne csak nézz, láss is – röviden a borkóstolásról 1.

Egy borkóstoló igencsak művészi eseménynek tűnhet a lelkes, de pusztán érdeklődő borbarátok számára. Ha azonban…

Tovább olvasom
márc

Milyen a jó borospohár?

Gondolkodtál már azon, hogy milyen a jó borospohár? Ha még nem, akkor ideje kicsit jobban…

Tovább olvasom
márc

Bogyózás, zúzás, erjedés – avagy hogyan készül a fehér, a rosé, és a vörös bor?

Lelkes kezdőként talán soha nem gondoltunk abba bele, hogy a bor készítése bizony már a…

Tovább olvasom
márc

Így borozunk mi, lányok – avagy nők és a borfogyasztás

Míg az ókorban rossz szemmel néztek arra a nőre, akit boriváson kaptak. Manapság pedig már…

Tovább olvasom
márc

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez…

Tovább olvasom
márc

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a…

Tovább olvasom
márc

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb…

Tovább olvasom
márc