márc

A húsvéti asztal és a bor

A tavasz gasztrocsúcspontja a húsvét, ami nem csak a jóízű lakomákról szól, hanem nagyszerű borozásokra is alkalmat ad. Ha te is szeretnéd az ünnep hangulatát szuper borokkal emelni, de sokszor elbizonytalanodsz az üzletek polcain roskadozó borkínálat előtt, akkor ez a cikk neked szól. 

A húsvéti bor kétféle funkciót is betölthet az ünnep alatt. Egyrészről fogyaszthatjuk a vasárnapi falatozások kísérőjeként, másrészről kínálhatjuk vele a locsólkodós hétfőn vendégségbe érkezőket. Ha az ételek mellé nem szeretnénk csak úgy vaktában válogatni, akkor érdemes előre átgondolnunk, hogy mit és miért eszünk húsvétkor, hogy az igazán passzoló bort megtaláljuk hozzájuk.

Miért pont sonka?

A gazdagon  terített húsvéti asztalra került finomságokat eredetileg szimbolikus jelentésük miatt fogyasztották dédszüleink. Ez alól talán csak a sonka a kivétel, amelynek a húsvéti asztalra kerülése igen gyakorlatias okból történt. A téli disznóvágásokról tavaszig nagyjából ugyanis csak ez a húsféle maradhatott meg, hiszen ezt füstöléssel, pácolással tudták tartósítani. A disznó vöröshús-jellege miatt szinte biztos, hogy egyből mindenki vörösbort választana mellé. Ez azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás, hiába sertésről beszélünk. A sonkát leginkább ugyanis hidegen, hagymával, zöld salátákkal esszük így remekül passzolhatnak mellé a friss fehérborok, mint például az olaszrizling vagy a furmint. Ha maradnánk mégis a vöröseknél, akkor az legyen kadarka vagy kékfrankos.

A feltámadás napján, húsvétvasárnap fogyasztott bárány az egyik legősibb húsvéti szimbólum, Jézus jelképe. Sokféleképpen el lehet készíteni, de szinte mindenhogyan vörösboros étel. Talán ha ragulevesként szolgáljuk fel, akkor szerencsésebb a fehérbor mellé, minden más esetben a vörös lesz a jó választás, mondjuk egy pinot noir. 

A tojás és egyebek

A tojás a húsvéti ünnepkörben a születés, az újjászületés szimbóluma. A legtöbb háznál a sonka levében főzik meg, és a reggeli  hidegtál része, a hagymával, retekkel, tormával együtt. Ezeket a kissé csípősebb ízeket ellensúlyozandó válasszunk valamilyen gyöngyöző bort a hidegtál mellé. De egy pezsgősebb sauvignon blanc vagy egy buborékosabb rosé is remek kísérője lehet a reggelinknek.

A sós, füstös ízeket tökéletesen kiegyenlíti a húsvéti tálak legnépszerűbb kísérője, a kalács. A húsvéti asztalon utolsó vacsorán fogyasztott kenyeret szimbolizálja, hagyományos kör alakú tésztafonatai pedig a töviskoszorút jelképezik. Ha desszertként tekintünk rá, akkor édes bort fogyasszunk mellé: hárslevelűt, szamorodnit, aszút.

A locsolókat, vendégeket pedig, ha esetleg már úgyis szódával érkeznek, kínálhatjuk fröccsel, amely a rosénak és a fehérborok többségének is remekül áll. 

Ahogy látjátok egy húsvéti reggelihez bizony többféle bor is dukálhat. Mi éppen ezért jó választásnak tartjuk a Borháló Szeged borcsomagjait, amelyek mindegyikében most 6 palack bort találtok. Így biztosan lesz mit párosítani az ünnepi ételekhez. SŐT! Akik most feliratkoznak ITT
a hírlevelünkre, a megvásárolt borcsomagok mellé egy 7. palackot is ajándékba kapnak a Naphegy Pincészet boraiból.

Rendeld meg a csomagokat a 0630/208-12-99-es telefonszámon, vagy az info@boreskultura.hu e-mail címen.

Az akció 2021. április 10-ig tart.

Húsvétvasárnap borcsomag: 10.990 FT

Húsvéthétfő borcsomag: 10.990 Ft

Locsolóváró borcsomag: 13.800 Ft

 

 

 

 

 

További blog

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke.  Nyolc körzetre tagozódik és összesen 96 település található a területén. Egy-egy körzet nagysága megegyezik az ország más borvidékeinek átlagos szőlőterületével. Azt is mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb harc nyertese, hiszen létrejöttét az alföldi…

Elolvasom

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a rovarféleséget, ami Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon „átkelve” a 19. század második felében az európai  szőlőültetvények jelentős részét kipusztította. A következmények drámaiak voltak, hiszen a szőlő eltűnt a korábban évszázadok óta művelt szőlőskertekből, miközben kontinensünkön emberek százezrei…

Elolvasom

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük.  A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres,…

Elolvasom