ápr

3 dolog, amit a borász tavasszal csinál

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mivel tölti az idejét a borász tavasszal az ébredező szőlőben? Most bemutatjuk neked azt a három legfontosabb munkát, amit akkor végeznek, amikor a nappalok végre kicsit hosszabbak lesznek.

Az első és legfontosabb, amit talán te is azonnal rávágtál a kérdésünkre, az a metszés. Metszeni két okból kell a szőlőben: biológiai és technikai okokból. A biológiai oka az, hogy szabályozni tudják a termés mennyiségét. Így ezzel tudják azt is elérni, hogy minél több hatalmas, zamatos szőlőfürt teremjen majd a tőkén. A technikai pedig, hogy a sorok ne burjánzzanak el, és olyan gyönyörűen egyenesek, remekbe szabottak maradjanak, mint ahogy a magasból készült fényképeken látjuk őket. Ez nemcsak a szőlőbe tévedő borturisták miatt fontos a borásznak, hanem azért is, mert a szőlő így technikailag művelhető marad. Ez igazán nélkülözhetetlen egy olyan növény esetében, amely 50-60 évig is él. A metszést még a tavasz igazi hírnöke, a rügyfakadás előtt szokták elvégezni. A szőlő esetében egy kicsivel több idejük van erre a szőlészeknek, hiszen ennek a gyümölcsnek a nedvkeringése valamivel később indul be, mint a gyümölcsfáké.

A második nagyon fontos borász munka, hogy megszabadítsák a tőkéket azoktól az apró kártevőktől, amelyek valahogyan még a téli fagyokat is túlélték. Ehhez pedig permetezni kell. Az első, ún. lemosó permetezést még szintén az apró kis rügyek kipattanása előtt teszik meg a gazdák. Egyébként a kártevők miatt sosem hagyják a lemetszett vesszőket sem a tőke közelében, mert ezek a kis agresszív lények még így is veszélyforrást jelenthetnek a termésre.

De ezen a két fontos teendőn kívül van még más is a szőlészek listáján. Ezek már valamivel kisebb munkák, de legalább olyan jelentősek a szőlő életében, mint az előbb felsoroltak. Ide tartozik, hogy a gazdák megigazítják a karókat, meghúzzák a laza dróthuzalokat, kitakarják a téli mardosó hideg elől betemetett tőkéket, és esetleg pótolják is őket, ahol kell.

Amint látod a tavasz a szőlőben is a megújulás időszaka.

További blog

A legek borvidéke – a Kunsági borvidék

A Kunsági borvidéken homokból és legekből van a legtöbb. Először is ez az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke.  Nyolc körzetre tagozódik és összesen 96 település található a területén. Egy-egy körzet nagysága megegyezik az ország más borvidékeinek átlagos szőlőterületével. Azt is mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb harc nyertese, hiszen létrejöttét az alföldi…

Elolvasom

Filoxéra, szilokféreg, kutyafülű amerikai

A szőlő egyik legveszedelmesebb kártevője, a filoxéra Sokféle névvel illették tudósok, szőlőbirtokosok, szépírók azt a rovarféleséget, ami Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon „átkelve” a 19. század második felében az európai  szőlőültetvények jelentős részét kipusztította. A következmények drámaiak voltak, hiszen a szőlő eltűnt a korábban évszázadok óta művelt szőlőskertekből, miközben kontinensünkön emberek százezrei…

Elolvasom

Egy mediterrán borvidék – A Csongrádi borvidék

A Tisza alsó folyása mentén fekvő Csongrádi borvidék hazánk egyik legnaposabb és legmelegebb tájegysége. Ez egyrészről áldásos az itt élő borászok számára, másrészről a vele járó csapadékhiánnyal és aszállyal is meg kell küzdeniük.  A terület leginkább vörösborairól lett ismert, bár a szőlőinek több mint a fele fehérborszőlő.  A cserszegi fűszeres,…

Elolvasom